Byggeskikkjury på besøk på Bjørnli

Gamle brannstasjon på Torvet på Bjørnli er et staselig bygg.

Adresseavisens Byggeskikkpris blir snart avgjort og før helga fikk Torvet på Bjørnli besøk av de fire som sitter i juryen.

24.02.2009 - Wenche Rennan

brannstasjonen.jpg

Gamle brannstasjonen på Torvet ble godt likt av juryen og var glad for at bygningene på Torvet står fram idag så og si på sammen måte som da de ble bygget.
Foto: W.Rennan

 

 

De fire jurymedlemmene er Adresseavisen sjefsredaktør Arne Blix, professor i arkitekturhistorie og byggningsvern ved NTNU Eir Grytli, stortingsrepresentant Ola T. Lånke, og tidligere professor i arkitekturhistorie Kerstin Gjesdahl Noach. Disse fire kom for å sjå på de staselige boligene på Torvet og lot seg imponere over både husenes arkitektur og området.

Byggeskikkjury.jpg

 Praten gikk rundt kaffebordet. Fv. Wenche Rennan, Kerstin Gjesdahl Noach, Arne Blix, Ola T. Lånke og Eir Grytli.
Foto:Vidar Rennan.

 

Det var i januar i fjor at jeg sendte inn bilder og litt informasjon om Torvet etter å ha sett annonsen om at Adresseavisen ønsket kandidater til Byggeskikkprisen. Dette er en pris for arkitekturen, byggeskikken og juryen har definert byggeskikk slik, sitat fra Adresseavisen:
 ” -Viser hvordan eksisterende bebyggelse eller bygningsmiljø er tilpasset ny eller modernisert bruk, på en måte som respekterer og viderefører kvaliteter i det gamle miljøet. – Som er et eksempel til etterfølgelse. – Er særlig prisverdig, tar vare på noe som er utsatt eller går ut over det  man må forvente.”

Dette er en pris for bygningene, byggeskikken og området og for alle dem som bor og har bodd her og har tatt vare på bygningene, og ikke en pris for oss privat, som noen kanskje har trodd. Hva prisen består i vet vi ikke, det er heller ikke det som er viktig for oss. Men å få vise fram Torvet og Bjørnli med dets flotte bygninger til andre interesserte. Så for å berolige, så bør vel en eventuell pris henge (hvis den er hengbar) i Stallstua på brannstasjon som et bevis på at stedet har en arkitektisk prisverdig utseende.

Byggjury.jpg

Eir Grytli, Wenche Rennan og Kerstin Gjesdahl Noach.
Grytli og Gjesdahl Noach likte seg godt på Torvet og hadde mye godt å si om bygningene.
Foto: Vidar Rennan

Så da gjenstår det å sjå hvem juryen velger, men uansett er det flott for Torvet å ha vist fram sine bygninger og historie til andre i Trøndelag gjennom disse Byggeskikkpris-reportasjene. Det er sterke og flotte kandidater som ble valgt sammen med Torvet. Samfunnshuset i Steinkjer og Stensli stasjon i Ålen. Uansett utfall så har dette vært en hyggelig opplevelse for oss og forhåpentligvis for andre på Torvet, på Bjørnli, og  Meldal.

Vinneren blir offentliggjort i Adresseavisen bilag "Hjem" førstkommende fredag den 27.februar. Les mer om Adresseavisens Byggeskikkpris her .

Hilsen Wenche Rennan

 

Annonser


Medlemmer