Fyrsetting også i år

 

Også i år vil ORKLA Industrimuseum tilby ”Fyrsetting” hver onsdag i juli og august. Fyrsetting var de gamle bergmenns driftsmetode. Bergmennene stablet store bål opp mot berget og tente på. Varmen i bålet fikk berget til å sprekke og dermed fikk de tatt ut rikdommene som var i Løkkenmalmen. Dette var en langsom og strevsom metode men den ga resultater og mye av Gammelgruva som ORKLA Industrimuseum bruker som omvisningsgruve, er tatt ut ved hjelp av fyrsetting.

29.06.2007 -

Nå kan publikum ved ORKLA Industrimuseum også prøve seg som bergmenn og lage bål og hakke fjell. I den nye formidlingsformen tar vi først publikum med inn i Gammelgruva på lyktesafari. Ei mørklagt gruve og hodelykt til alle som er med. Guiden og bergmenn forteller hvordan det ble gjort og du som besøkende får oppleve gruva på en helt annen måte enn tidligere. Etter gruveturen drar vi til fyrsettingsarenaen hvor publikum selv kan være bergmenn for en dag.

Hele opplegget tar ca to timer og det forutsettes at publikum har egen transport mellom gruva og fyrsettingsarenaen. Alle onsdager i juli og august kl 18:00 vil ORKLA Industrimuseum formidle gruvehistorien på denne måten. Oppmøte for turene er i Gammelgruva.
I tillegg til de faste omvisningene er det mulighet for grupper å bestille dette opplegget på andre dager.

Prisen er 150,- for voksne og 75,- for barn.

Fyrsetting – spennende tilbud ved ORKLA Industrimuseum

Annonser


Medlemmer