Julebaksten er i gang

 

I år blir det julefeiring hjemme etter forholdsvis travle dager med boksalg på julemesser og julemarkeder.


04.12.2012 -
Kategori: Furkunnjmat

Da er det å finne fram oppskrifter på julebakst som ikke har vært brukt på flere år, vi har de siste årene reist fra hele julefeiringa og søkt mot sol og varme. Denne jula skal altså tilbringes i kalde nord og da må selvfølgelig julebaksten være på plass. Det blir nok ikke nødvendigvis alle de sju slaga her i huset, men litt baking er jo bare noe som hører med i førjulstida. Førstemann ut er tjukklefsa, dette er en oppskrift jeg har fått i fra mor. Hun var for flere år siden på lefsekurs på Mo skule hvor jeg gikk på barneskole og jeg synes at dette er noen av de beste tjukklefsene jeg har fått servert. Mye godt i røra og da blir lefsene deretter. Jeg deler den gjerne med dere:

Mors tjukklefser

3 kopper kulturmelk

3 kopper sukker

2 kopper smelta smør (ca 400 g)

2 ts hjortesalt

1 ts natron

ca. 8 kopper hvetemel

Rør kulturmelk og sukker til sukkeret har løst seg opp, tilsett smelta avkjølt smør.

Hjortesalt og natron løses opp i litt varmt vann og røres i. Tilsett hvetemel til slutt, pass på så deigen ikke blir for fast, da blir lefsene tørre. Sett deigen til avkjøling og la den stå å godgjøre seg i minst 4 timer. Den kan gjerne stå natta over. Lag deigen på kveldstid og bak ut og stek neste dag.

Del deigen i passende leiver og bak ut med kjevle, bruk mel på bakebordet. Jeg bruker å bake ut en lefse om gangen, tar så et lokk og stikker ut slik at lefsene blir fine og runde. Du kan også kjevle ut en stor leiv og stikke ut mange lefser om gangen. Ingenting er feil, finn en måte som passer deg. Ellers så er det lurt å steke en prøvelefse, slik at du finner ut passende tjukkelse på lefsene. Det er ikke lurt å ta dem hverken for tynne eller for tjukke, du må nok prøve deg fram litt her også.

Stek på takke til de er lyse brune på begge sider, jeg bruker å steke dem når termostaten på takka står på 7.

Avkjøl og smør med et godt fyll:

500 g smør

500 g melis

1 pk kanel

Bland alle ingrediensene til fyllet godt sammen og smør lefsene.

Spis opp alt med en gang eller legg lefsene i bokser eller poser og frys ned til julegjestene som kommer på kaffelag.

lefsepåfat035

tekst/foto

Britt G. Moen

Annonser


Medlemmer