Massive Firenze

 

Man leier en bil, setter Kalljn i førersete, finner fram kart og durer i vei på autostrada’n. Ikke lenge etter (bob,bob..) kan man innta en god vin på en fortausrestaurant i Firenze…

25.08.2008 - Wenche Rennan
Kategori: Arkiv

Firenzeby.jpg

Firenze er ikke noen småby.

Etter varme,lett duvende dager i Venezia var det sannelig på tide å komme seg videre i spagettilandet. God planlegging er en fin greie. Vi hadde bestilt bil på forhånd, lest kart i timesvis, skrevet ut en haug med veikart, nipugga gatenavn og lært oss å si unnskyld på italiensk….scusi...Det å leie bil er en fin måte å reise på, man er helt uavhengig av å rekke avganger på anna transport. Man kan dra når man er klar, når frokosten er fordøyd og kroppen er i godlune. Spesielt når sjåføren er av den bråkjekke, tålmodige typen...

Svingete
Veien ut av Venezia var til dels intens til tider. Vi dro først nedover østkysten på småveier (stooore veier i norsk målestokk!!)til badebyen Rimini. Vi klarte å få med oss en halv time på stranda der før vi peisa videre på autostrada’n til Forli, hvor vi tok fjellveien til Firenze. Svinger sa du!! Jaddda, sikkert 40-50 småe svinger de siste kilometrene, i grusomt tett rekkefølge. Sjåføren fikk faktisk vondt i skuldrene, det var helt sprøtt. Møtte begravelsesfølge i brattast bakkene, det tok litt tid….
Herlig skue da vi endelig nådde toppen på Muraglione-passet. Flott utsikt. Smale veier, bratt nedover, unik natur. Den endra seg fra mil til mil og fra sted til sted. Felles for alle – det var varmt der….

 

Muragllionepasset.jpg

Sjåfør Vidar fra Sparbu nyter synet av Toscanas fantastiske landskap.
Sjekk svingene...

Ankomst
Vi kom rett inn i Firenze by. En by som Fruen trodde var et middels tettsted med god vin og herlig mat. Det siste er helt riktig, men skal si denne Fruen ble fortenkt da ho fikk sjå den massive byen! Liten by? Nei. Ca 366 000 innbyggere. Ikke sææærlig liten.
Fordi vi hadde tatt ut kart som viste enveiskjørte gater fikk vi svingt dit vi skulle, opp i åsen og passerte Piazzale Michelangelo. Stor plass hvor reisende og andre interesserte kunne studere byen. Vi dro forbi denne gangen, men tok turen senere, for vi skulle finne hotellet. Kart er fortsatt greit å ha.. og vi kom rett på, utrolig- men sant. Da lo vi godt, skryta fælt av oss sjøl og inntok hotellet svette, men glade! En herlig vert som gjorde alt i sin makt for at vi skulle ha det bra. Fant hotellet via en norsk nettside. Det gjorde ting lettere og muligens tryggere.

Firenze2.jpg

Flotte og staselig hus for de mange innbyggerne i Firenze.

Sightseeing
Det ble mange turer med buss inn til Firenze by, som er regionhovedstaden i Toscana. Massive bygninger og arkitektur som tar pusten fra en stakkars rindaling og sparbøgg. Vi glodde og såg, gikk og satt. Knipsa og smilte, kvila og åt. At Firenze er en turistby er vel et velkjent faktum. Massevis av mennesker fra alle verdenshjørner, skal man dømme etter alle tungemåla vi hørte. Man kan lett bli gående i strømmen av en flokk japser eller bli med i omvisninga til den amerikanske gjengen. Og har man kløe i fingrene av å ville kjøpe noe er det forholdsvis lett i denne byen også…

SantaMariaFirenze.jpg

Cattedrale di Santa Maria del Fiore. (da sier vi det....)
Temmelig massiv, feiende flott, arbeidskrevende.
Tenk på alle dem som jobba og sleit og visste de aldri fikk sjå den ferdig....
Men det fikk vi!

 

SantaMariadesign.jpg

Fantastisk dekor!
Vi har no tenkt å lage slike søyler hjemme....

Dyrt
Det var varmt og kroppen krevde drikke, og ikke hva som helst må vite. Men, må’n så må’n…. Dyrt er det sannelig i den toscanske hovedstaden. Vi tok hver vår halvflaske cola på en moderne kafè, den betalte vi 49 kr for, hver!! Dit gikk vi ikke mer…. Vi lesket oss også tildels ofte med herlig italiensk is. Også Fruen kunne ise seg, fruktisen var helt uten fløte, nam nam! På tur tilbake til hotellet en dag stakk vi innom en isbule. Før vi rakk å blunke hadde vi fått en stor kjeks med to kuler is i. Pris? 80 kr, hver!! Den isen ble fortært meget aktsomt! Det er slett ikke bare lille Norge som tar seg betalt. Dagen etter kjøpte vi en nett liten is til 12 kr…like god den også!

Flotte dager i en mektig by, som har mer historie enn hva en stakkar nordmann kan tenke seg. Byen var nok finest utafor sjølve sentrum syntes vi og der vi bodde var det bortimot vakkert. Man trenger nok noen flere dager for å få med seg mer, men vi fikk da litt!
Så har dere litt tid til overs, anbefaler vi gjerne Firenze, men spør om prisen på isen før dere eventuelt kjøper ….

Fontene.jpg

Avkjølende skue for varme nordboere.

 

Firenzekaren.jpg

Oj...oj... det var litt av en kar!
Han hadde full oversikt der han skuet morskt utover menneskemengden.
(eller var det damene han kikket på...)

 

Firenzeklokka.jpg

Det er ikke bare London som kan skryte av ei stor klokke.
Firenze er kanskje ikke helt tidløs...

 

GiardinodiBoboli.jpg

Fra Michelangelo-plassen.
Her ser vi en flott hage med solid mur rundt (går den helt til Kina tru...?).
Det heter visstnok noe slik som Giardino di Boboli.

 

TerasseFirenze.jpg

Vi bodde fint og takterrassen vart flittig brukt om morgenen.
Godt å døse litt i sola før formiddagsøkta tok til. Den med vin, shopping, pizza og is...

 

Firenze.jpg

Utsikt fra terrassen.
Ingenting å klage på...berre lekkert!

Toscansk hilsen fra Wenche   -  massivt imponert... 

 


Annonser


Medlemmer