Mat må vi ha!

 

- Mat og drikke må vi sjølsagt ha, ellers blir vi sjuke. Næringsrik mat, frukt og grønt kan holde oss lengre frisk i hodet og kroppen.


17.02.2012 -
Det var budskapet da Monica Skjølset holdt et motiverende foredrag om mat og spisevaner på Dagsenter for hjemmeboende eldre og uføre denne uka.

Aktivitør Astrid Fagerli Dollis sitt initiativ til denne "matdagen" på dagsenteret ble godt mottatt blant brukerne, og før dagen var over, hadde de fleste smakt på alt det gode de fikk servert. Mange tok nok også med seg tips om hvordan de kan lage og få i seg god og næringsrik mat i sin egen hverdag - med enkle midler.

- Utgangspunktet mitt for å ta opp dette temaet er det vi hører hver eneste torsdag på Dagsenteret; nemlig at det er så godt med mat når en får spise sammen. Vi spiser et skikkelig formiddagsmåltid her - med brød, pålegg og frukt. Mange gir uttrykk for at de ikke har samme matlyst når de er alene hjemme. De orker heller ikke styre så mye med maten bare for seg sjøl. Vi vil med dette tiltaket prøve å motivere brukerne våre til å lage små, fristende måltider som ikke bare smaker godt og inneholder viktige næringsstoffer, men som også er enkle og snart gjort å lage, sier Astrid.

- Mange årsaker til dårlig matlyst
- Det er så mye som påvirker matlysten og ikke minst lysten til å lage mat. Spesielt gjelder dette dere som har levd et langt liv og kanskje sliter med ulike sykdommer - og som lider under det å være mye alene, mener Monica Skjølset. Til daglig er Monica sykepleier på Meldal Helsetun. Hun er kreftsykepleier og har også tatt fem av seks moduler på etterutdanningen "Aldring. Eldres helse og velferd". Mat og matvaner er noe av det hun tenker mye på i hverdagen, ikke minst fordi hun ser hvor fort folk taper helse og overskudd hvis de ikke spiser og drikker tilstrekkelig.

- Hva er det som gjør at eldre mennesker mister matlysten? Jo, det kan være mange ting. Ett element er sykdomstilstander og medisinering som kan virke dempende på apetitten og føre til uttørring og munntørrhet. Inaktivitet er et annet element. Mange blir sittende for mye stille. Et tredje element er den psykiske helsen. Ensomhet, savn etter en avdød livsledsager, mangel på sosial omgang og ikke minst bekymringer og angst. Alt dette påvirker oss. I tillegg har noen problemer med tennene. Dette gjelder både egne tenner og tannproteser. Det er enklere å la være å spise hvis det gjør vondt i munnen, sier Monica Skjølset.

Masse godsaker med enkle midler
Helle Drugli, som studerer ernæringsfyiologi, og institusjonskokk Ingrid Skjølsvold Hansen, kokk på Helsetunet, har sammen med Monica Skjølset laget eksempler på god, lettvint og næringsrik mat som brukerne på Dagsenteret skal få smake. Dette er hva de byr på:

Tomatsuppe fra pakke (med kremfløte i for smakens skyld!) kan sammen med kokt egg, kjøttboller eller poteter/makaroni bli et godt og fullverdig middagsmåltid. Grovt brød i tillegg - så er mange vitaminer og andre næringsstoffer sørget for. Suppe fra én pakke kan holde til middag i to-tre dager. Grove kjeks med god ost, litt salat, tomat eller ei appelsinskive er god og sunn mat.

Biter og skiver av frukt, halve cherrytomater, tynne strimler av grønnsaker - alt er mye mer fristende og lettere å spise når det er delt opp. Ei hel appelsin eller ei gulrot er altfor mye for mange. Del opp frukt og grønt og oppbevar det i tette plastbokser i kjøleskapet, så holder det seg friskt.

Grovt brød med makrell i tomat eller pepperlaks på - det er snaddermat med masse næringsstoffer. Bra nok middag er det også, hvis en ikke orker å lage noe varmt hver dag.

"Rett i koppen"-suppe er også et sikkerstikk. Kokende vann og pulver i en kopp, rør rundt og spis!

Viktig er det også å unne seg noe godt en gang eller to for dagen. De tre damene anbefaler kesam med friske bær, kakao med krem eller frukt og krem.

- Uttørring og underernæring er ikke uvanlig
- Og det viktigste av alt er å drikke! Vi som arbeider på Helsetunet ser ofte at folk som blir innlagt hos oss er både underernærte og uttørket. Mange kan også oppleve svimmelhet og ikke minst forvirring på grunn av dette. Men vi ser også at når vi virkelig legger vekt på mat og drikke for å få en pasient i bedre form, øker vekta rakst, og formkurven peker fort oppover. Det betyr at dere som bor hjemme og steller for dere sjøl, kan utrette mye for egen helse og velferd ved å gjøre en innsats med mat og drikke, avslutter Monica Skjølset.

Rundt bordet smaker noen fornøyd på kesam med bær, andre sukker etter en tallerken nydelig tomatsuppe, atter andre koser seg med kjeks med ost, frukt og grønnsaker.

Alle er enige om én ting: De skal bli flinkere til å tenke på hva de spiser, når de spiser og hvor mye/lite de spiser. - Det er maten vi lever av, sier de bestemt.

 

Tekst og bilde: Anne Mari Svinsaas

Annonser


Medlemmer