Med saks og kam i 40 år

 

Meldal Frisørsalong fyller 40 år og Guri, Gunn Mari, Marit og Camilla feirer hele neste uke.


01.11.2011 -

Guri Kalstad startet som frisør med null utdanning og primitive hjelpemidler på kjøkkenet sitt. Klippet håret til folk hadde hun gjort siden hun var 12-13 år gammel, men i 1971 kom salongen inn i noe mer ordnede former, selv om varmt og kaldt vann ble blandet i et tolitermål - blandebatteri fantes ikke i leiligheten i Vollagrenda.

- Jeg lånte litt penger av far og fikk kjøpt meg en gammel hårtørker som hurket og gikk med mye leven, ler Guri. Hun er ikke akkurat tungsint, denne dama, selv om hun altså har stått dag etter dag og frisert folk i imponerende 40 år.
- Egentlig plaget det meg litt at jeg ikke hadde utdanning innen faget - at jeg drev og friserte folk uten å vite riktig hva jeg gjorde. Så jeg dro på kurs. Første gangen var et tredagers kurs på Storlien Høyfjellshotell, og jeg var fryktelig spent. For å stase meg opp litt til hotelloppholdet, kjøpte jeg meg et foldeskjørt hos Reidun Grandell og for ivei. Du store mi tid! Der møtte jeg et hav av frisørdamer som var pyntet til trengsel til ethvert tidspunkt på døgnet. Det var nye antrekk to-tre ganger om dagen. Jeg hadde nå altså dette foldeskjørtet og noen bluser og følte meg som den bondetuppa. Huff tytjy. Heldigvis var det et par damer til som ikke var stripyntet til enhver tid, og da jeg møtte dem mange år senere, husket de fremdeles foldeskjørtet hennes Guri fra Meddal'n...
Guri skratter.

009

Blide 40-årsjublianter i Meldal Frisørsalong; Marit Sørløkk, Guri Kalstad, Camilla Jonli og Gunn Mari Sørløkk.

Da Guri og familien bygde hus i Bergslia, ble sokkelen tegnet om fra kjellerstue til frisørsalong, og frisørlivet ble riktig så luksuriøst. Varmt og kaldt vann ut av samme krane, fønere, skikkelig vask og annet utstyr. En dag dukket det opp en mann fra fylkeskommunen som lurte på om Guris salong kunne bli lærlingebedrift. Guri prøvde å si at hun ikke hadde utdanning og slett ikke kunne ta vare på noen lærling, men noen dager senere kom det brev i posten med bekreftelse på at hun nå kunne ta inn lærling.
- Jeg tror jeg hadde en skytsengel eller noe annet som passet på meg den dagen, for akkurat samme dag sto en annonse om deltids kurs til fagbrev på Brundalen, og jeg hoppet på og fikk svennebrevet som frisør, forteller Guri Kalstad.
Det hører med til historien at mens svenneprøven pågikk, kom ei av håndballdøtrene inn og ropte: -Mamma, du må kom og bli med på kamp! Oss har itj nå dommar!
Datteren ble nokså kontant skysset på dør av den seriøse mannen som stor for fagprøven...
I 1985 begynte datteren Marit som lærling, og tre år senere tok hun svennebrev som frisør. Året etterpå, i 1989, flyttet de to salongen til Spar-bygget i Grenda.

- Vi pusset opp sjøl og fikk det riktig fint her. Nå er vi fire damer i salongen. Camilla Jonli startet for seks år siden, og nå har vi jammen fått tredje generasjon her; Gunn Mari, barnebarnet mitt, er også i full gang som frisør. Vi er nå litt ekstra stolte av Gunn Mari her på salongen, da, fordi hun gjør det så bra i konkurransefrisering, smiler bestemor Guri.

40-årsjubileet skal feires med kaffe og kaker til kundene pluss en masse tilbud på ulike varer i salongen.
- Det er viktig å feire litt innmellom. Og jeg synes jeg har fortjent litt feiring etter 40 år med saks og kam, sier frisørveteran Guri Kalstad.

Tekst og bilder:
Anne Mari

Annonser


Medlemmer