Med travhester som lidenskap

Kari Aunhaug i sitt rette element

For oss vanlige dødelige er hestefolk en egen rase. Vi synes også hester er "ålreite dyr", for å si det sånn. De er vakre, flotte, imponerende - og veldig store, mange av dem. Hestefolket, derimot, vet hvem som var bestemora, oldemora og tippoldefaren til hver eneste hest, og de redegjør kjapt for stamtavler, seire og beste kilometertid for et ubegripelig antall av sine firbeinte venner.

09.10.2011 - Anne Mari Svinsaas

Kari Aunhaug er intet unntak. Hun er hestegal inn til margen, og travhester har vært hennes store og altoppslukende hobby siden hun og Liv Berit Grostad kjøpte sin første traver tidlig på åttitallet.

039_1.jpg 

Liv Berit Grostad og Kari Aunhaug i heimen på Skjøtskiftet. Her har de også stallen sin. De kan dessverre ikke kalle seg meldalinger. De bor fem meter over grensa til Orkdal...

I dag eier de Stall Skjeppe på Skjøtskiftet. Der står det sju hester på stallen; flere av dem avlet på merra Durga. Her står sjefen Durango, jyplingen Durgas Turbo og ei flott dame ved navn Durg Loma. Skjeppe Kåre vrinsker lett når Kari kommer med lunsjen. I spiltauet ved sida av Kåre står Karoline, og rett over gangen for henne står Vesle Jerva. Begge disse to damene er etterkommere etter legendariske Jervsø Faks. Vesle Jerva var nylig på mønstring for toåringer på Leangen, og en av dommerne ga henne 10 poeng for bevegelse. Det er både Kari og Liv Berit stolte over, og spesielt Kari har store forhåpninger til Vesle Jervas framtid  som traver. - Og så er hun så trivelig, snill og rolig. Og veldig pen, smiler Kari Aunhaug.

032_1.jpg 

 En kan ikke være skvetten og redd for å bli sparket når en driver ned hest. Kari Aunhaug behandler de svære dyra med ømhet og autoritet.

Ann Inger Storstein er medeier i Durgas Turbo sammen med Kari Aunhaug og Rolf Inge Furuhaug. Turbo skal begynne å løpe for alvor nå, og Ann Inger er spent. - Han er rolig og trivelig som alle hestene blir hos Kari. Hun venner dem til kos og snakk helt fra de er nyfødte, og det er alltid rolig og trivelig i stallen her, sier Ann Inger, også en av dem som har hatt hesteinteressen helt fra barnsben av. - Hester er det triveligste jeg vet, sier Ann Inger og sniker enda en gulrotbit inn til Turbo. - Bare fordi det er søndag, gliser hun.

017_1.jpg

- En ekstra godbit på alle i dag siden det er søndag, sier Ann Inger Storstein. Kari rister litt oppgitt på hodet.

018.jpg

- Hestene her i stallen hos Kari er rolige og trivelige, alle sammen. Hun snakker med dem som unger fra de er født, så de er veldig trygge, sier Ann Inger og koser ekstra med Turbo'en sin.

- For meg finnes det ikke noe artigere hobby enn å eie en hest, sier Kari Aunhaug.  - Det er så spennende å følge føllet fra det er unnfanget, for det blir jo faktisk sånn i en bransje der avl står så sentralt. Så er det en veldig spenning når følungen blir født, naturligvis; å se hvordan den beveger seg, hvordan den vokser, hvilke vinkler den utvikler på kroppen. Alt dette spiller en stor rolle når en skal få fram en god traver. Så får vi en pekepinn på talent og potensial når hesten mønstres som toåring, men om vi har fått fram en virkelig god travhest vet vi naturligvis ikke sikkert før den begynner å gå løp som tre-fireåring. Både Skjeppe Kåre og Durango har gjort det ganske bra. Ikke storartet, men sånn midt på treet. Og de har flere år igjen. Nå er vi spente på Turbo og på Vesle Jerva. Mye å glede seg til, sier Kari Aunhaug.

025.jpg

Matboksene er merket. - De skal da ikke behøve å spise andre hesters sikkel, sier Kari Aunhaug.

026.jpg

Glamorøst kan man vel knapt kalle arbeidet i en stall... Men møkka må bort.

Tekst og bilder: Anne Mari

Vi beklager dårlig kvalitet på en del av bildene - lysforholdene i stallen var vanskelige.Annonser


Medlemmer