Moskvapatriarkatets Mannskor - en fantastisk opplevelse!

 

Vi som var i Gammelgruva på Løkken i kveld og opplevde sangerne fra St.Basil-katedralen i Moskva, kommer aldri til å glemme det. Gruva var stuvende full - omtrent 500 mennesker var der inne! Applausen var øredøvende både under og etter konserten. Noe lignende har jeg personlig aldri opplevd; klumpen i halsen og tårene var følgesvenner under hele konserten.

Anmelder: Anne Mari Svinsaas - Foto: Marit Mjøen


04.08.2008 - Anne Mari Svinsaas

Moskvapatriarkatets mannskor av St. Basil i Gammelgruva på Løkken Verk. Foto: Marit MjøenMoskvapatriarkatet er navnet på den russisk-ortodokse kirkes ledelse i St.Basil-katedralen (også kjent som Vassilji-katedralen) i Moskva. Kirkens mannskor er verdensberømt, og i kveld sang de altså i Fagerlisalen, et konsertlokale som stiller store krav til sangerne. Fagerlisalen understreker og fomidler det som er vakkert, men stiller også det mindre vakre til skue - så "lydhør" er gruvas akustikk.

Moskvapatriarkets Mannskor, som har besøkt Olavsfestdagene og nå er på turné i Midt-Norge, består av sangere fra den sarteste, mest lyriske tenor og ned til basstemmer som setter i gang svingninger på - for meg - ukjente frekvenser. Det femten mann store koret består utelukkende av solister, og i løpet av konserten fikk vi også høre de fleste av sangerne nettopp som solister.

Moskvapatriarkatets Mannskor av St. Basil. Foto: Marit MjøenKonsertens første del besto i stor grad av russisk-ortodoks kirkemusikk. Sangerne skiftet på å synge soli. Koret bidro på alle numrene med en mangestemt, klangfull sang som til tider var så vakker at vi satt med tårer i øynene.

Mot slutten "løste" koret opp repertoaret en del og leverte flere russiske folkesanger, blant andre den rørende vakre "Enstonig klinger den lille klokke" og "Stenka Rasin", sangen om kosakklederen som ledet opprøret mot tsaren i Sør-Russland på 1600-tallet. Storslagen musikk, storslagent kor, storslagne solister. Så vakre, sonore mannsstemmer i Gammelgruva - bedre blir det ikke.

Gratulerer til Orkla Industrimuseum som fikk "Patriarkatet" hit og som turnerte den store folkemengden bra. Et lite tips er det kanskje å slippe inn publikum tidligere når det er så mye folk - konserten kom i gang vel et kvarter for seint. Men dette er småpirk. Gruva er et konsertlokale som brukes altfor, altfor lite. Vi vil ha mer!

Takk for en enestående opplevelse. Den kommer til å sitte i lenge!

Anmeldt av Anne Mari Svinsaas
Foto: Marit Mjøen

Moskvapatriarkatets mannskor av St. Basil gjør dakapo med hjelm i Gammelgruva på Løkken Verk. Foto: Marit Mjøen

Annonser


Medlemmer