Nå kommer molta for fullt!

16.07.2011 - Anne Mari Svinsaas
Svenskene snakker om sine "smultronställen" - i overført betydning steder som betyr mye for den enkelte, steder der en kan oppleve å kjenne på lykken, kanskje..?
De er flotte, moltblomstene, men kronen på verket kan du oppleve nå - nemlig modne molter. (Foto: Ola Løseth).
Jeg har flere "smultronställen", og fredag kveld peste jeg meg opp til ett av dem. Utsikten, bergnabbene, de krokete furukraggene, den svalende brisen... åjo, der oppe er det vakkert. Og rundt alle hauger vokser molter. Ennå er det mest kart, men innimellom lyser de modne naturens mirakler. I timevis gikk jeg rundt, trålet de kjente stedene der jeg vet moltekoloniene fins; på en kolle her, utpå henget der, i lyngen rundt bjørkekjerr, på tørre øyer i blautmyra.
Det blir mye molte i år. Oppover skråningene lyser knallrøde, store kart som blir fort modne i godvær. På et par soldager er det gjort. Så kan du henge soddspanna på sekken og trave ut i marka. Hvis du vet hvor du skal lete, bugner det av solmodne bær som smaker aller best naturell - rett fra hamsen. Mmm... det smaker søtt av skog, mose, myr - og sol! For en fabelaktig kombinasjon.
Lørdagsfrokosten i dag ble en aldri så liten fest. Nyrørt molte på brødskiva, fersk - rett fra skog og fjell. Uslåelig!
Men så er det sånn, da, at folk flest har sluttet å plukke bær. Det er enklere i vår tidsklemmme-tid å hente bærene i hylla på super'n. God nok, men sammenlignet med den ekte, sjølplukkede varen kommer kjøpesyltetøyet til kort. Altfor mye sukker, og så grundig kokt at den friske skogsmaken er borte.
Sett av en dag til bærplukking, godtfolk. Ta med ungene, bikkja, mor og svigerfar og gjør det til en familieutflukt. I blåbærskogen, for eksempel. Finnes det i det hele tatt noe som kan måle seg med nyrørt blåbær på brødskiva? Å, du slette tid, så deilig det er. Og blåbærsaft? Åhh. Maken til drikke... Og så stinn av vitaminer og antioksidanter at den skulle vært foreskrevet på blå resept.
For ikke å forglemme bringebæra! Langs hver en vei voksen bringebærkjerr. Det er bare å stoppe og spise seg mett - eller plukke med seg heim. Utmerket både til kaker, rørt, kokt og som saft. Sunt og usannsynlig godt.
Men det er liksom molta som er dronninga blant bærene, da. Til julaftens moltekrem. Som festmat i bryllup, barnedåp og konfirmasjon. Men best av alt, synes jeg; rett fra myra og inn på tunga. Åhh, så godt.
Unn deg den herlige følelsen av moltebær på tunga. Ta en tur ut og se om du finner noen. Let i barndomsminner langt bak i hjernekassen og se om du husker de gamle voksestedene. Er det molteår, finner du nok de gylne skattene der du var med på molteplukking som liten.
God tur, og kos deg med molta! Og finner du ingen, har du fått den en trivelig markatur. Det er ikke dårlig, bare det!
Anne Mari
Molter vokser like gjerne i lyng som utpå myrene. (Foto: Maj Britt Ree).
P.S.: For ordens skyld: "Smultronställe" er altså ikke et sted med mye molter, men et "jordbærsted", enten i direkte eller overført betydning. AM