Når en pepperkakebaker baker pepperbakekaker...

 

Når en gjeng pepperkakebakere slipper fantasien løs, går det meste an - selv Rammstein-fans pynter pepperkaker!


05.12.2011 -
Kategori: Kultur

Den tradisjonelle pepperkakebakerdagen gikk av stabelen på Skjøtskiftet søndag. Tradisjonen tro med både bakst av spiselige kaker, pynting, overpynting og over-overpynting av nesten uspiselige kaker, graut med mandel og marsipangris som ingen liker, men alle vil vinne... I det hele tatt - vi storkoste oss!

Som toppbildet viser, kan en kreativ sjel som også er Rammstein-blodfan kombinere julekos, Rudolf rein og tungrock-digging. Dette var nok dagens vinner i fantasiklassen.

Pepperkaker 4

Også fint til pynt i jula, men litt av et måltid hvis en skal gumle i seg hele greia... Gulp!

Når denne gjengen samles til pepperkakeproduksjon, er det kjempetrivelig. Replikker og kjappe kommentarer flakser jevnt og trutt i lufta, småmobbing av kakene må tåles, atmosfæren er stinn av sirup-sukker-krydder-graut-lukt, ovner går varme. Fingre får testa smertegrensen når den som eier fingrene grabber ei stekeplate som nylig kom ut av ovnen... Aaauuuu!

Pepperkaker 5

Varm og fornøyd Helle knuser kamferdrops. Det er ikke alle som har med hammer når de baker kaker...

De to siste åras vellykkede eksperimenter med smeltede bringebærdrops som "glasspynt" i kakene ble i år utvidet med smeltede kamferdrops. Interessante resultater, om ikke udelt vellykkede. Kamferdrops blir ikke gjennomsiktige ved smelting, kan man si...

Pepperkaker 6

Ane i djup konsentrasjon med melisen.

Store hjerter, ikke fullt så store hjerter, litt mindre hjerter, mellomstore hjerter, enda litt mindre hjerter, små hjerter og bittesmå hjerter kom ut av ovnen, gyldne og fine. De store skal henge i vinduene rundt omkring, andre skal henge andre steder, noen skal pyntes til trengsel og noen skal altså rett og slett etes. Hjerter egner seg til så mangt.

Pepperkaker 8

Kjersti skjærer ut et vakkert, stort hjerte som skal henge i vinduet.

Til slutt, pepperkakebaker-kompiser: Bakeferdighetene, effektiviteten og produksjonen kommer seg år for år. Muligens øker produksjonen fordi vi ikke gumler fullt så mye deig som vi gjorde før. Takk for denne gangen - det ble en fin dag. Neste år er det på'n igjen!
Til da:

Pepperkaker 3

 

Tekst og bilder: Anne Mari Svinsaas

Annonser


Medlemmer