Norges mest nyskapende bygd 

Sveinung tok med seg filmteamet på rundtur 

En enstemmig jury kåret trønderbygda Storås til Norges mest nyskapende bygd. “Etter at jeg besøkte Storås er jeg enda mer sikker på at dette er den rette vinneren”, sa Tove Lie, juryleder og sjefredaktør i Nationen.  

05.06.2008 -
Kategori: Arkiv

Storås har med sin musikkfestival vist at det går an å blåse nytt liv i ei fraflyttingstruet bygd.
Folketallet I Meldal har pekt i feil retning i mange år, og det har vært utfordrende å erstatte de arbeidsplassene bygda mistet på 80-tallet. Storåsfestivalen satte seg store mål og etablerte seg på kort tid som en av de store og kanskje hurtigst voksende festivalene i Europa. En del av ideologien var at den skulle skape aktivitet gjennom ringvirkninger. Og lokalbefolkningen engasjerte seg og utnyttet mulighetene festivalen bød på.
Festivalen ble katalysator for en unik bygdeutvikling og et løft for bygda. Dette kommer ikke bare til uttrykk mens festivalen pågår om sommeren, men hele året. Det handler om dugnader, nye bedrifter, en kulturell oppblomstring. Nærbutikken, idrettslagene og andre frivillige organisasjoner I hele bygda nyter godt av arrangementet.
Årets pris for den mest nyskapende bygda går ikke bare til Storåsfestivalen, men til Storås-bygda og de som bor der. For det unike samarbeidet de har fått til på tvers av generasjoner, interesser, organisasjoner, det offentlige, det frivillige og de private. De får prisen for resultatene de har fått til sammen, og ikke minst går prisen til de som i sin tid fikk ideen og til de som var tøffe og modige nok til å si ja, våget å satse og trodde på den.

Alle kommuner med nedgang i folketall må finne på noe eget og spesielt. Mens mange satser på næringsutvikling basert på det tradisjonelle, har Storås og Meldal lyktes med en såpass lite tradisjonell aktivitet som rockefestival.
Ordfører Ivar Syrstad ser prisen som ei fjær i hatten for hele kommunen. Identitetsbygginga er vel så viktig som kroner og øre her og nå, sier Ivar.
Prisen deles ut på konferansen Innobygd på Næroset i Hedmark på lørdag. Der har en hel busslast storåsbygg tenkt å gjøre seg bemerket.

 

Sveinung tok med seg filmteamet på rundtur Sveinung tok med seg filmteamet på rundtur 

Filmteamet besøker Storås skole Filmteamet besøker Storås skole 

Erling Hove viser fram tatoveringen sin  Erling Hove viser fram tatoveringen sin  

Sjefsredaktøren i Nationen leser opp årets vinner.  Sjefsredaktøren i Nationen leser opp årets v

Annonser


Medlemmer