Ny dokumentarvideo fra Orkla Industrimuseum

 

Orkla Industrimuseum er snart klar med en ny dokumentarvideo fra gruvehistorien. Denne gangen er det kobbersmeltingen og verkskirkene på Svorkmo og Nyplassen som er tema

22.11.2010 - Jon Erik Grøset

Tidligere har Orkla Industrimuseum produsert videoer om virksomheten ved Høidal gruve og Dragset Verk.

Allerede to år etter at gruvedriften startet i 1654 ble det etablert en smeltehytte på Svorkmo. Der var det et fossefall i elva Svorka, og der var det store skogforekomster. Området rundt smeltehytta ble kalt Plassen, et stedsnavn som fortsatt brukes.

Skorstein_Svorkmo.jpg

(Smelteovnen på Svorkmo)

I 1664 kom Høidal gruve i drift, og smeltehytta på Svorkmo ble for liten. Det ble da bygd en ny smeltehytte, Nyplassen, på Grutseter i Seterdalen i Meldal.

Begge smeltehyttene lå langt fra gruvene, men måtte plasseres ved fossefall for å få kraft til å drive blåsebelgene som tilførte smelteprosessen oksygen.Grutseter_kirke_i_dag.jpg

(Grutseter Kirke i dag)

Både på Svorkmo og Grutseter ble det bygd kirker, på Svorkmo til og med to verkskirker. Kirkene er forlengst borte.

Slagghauger_Nyplassen_.jpg

(Slagghaugen på Nyplassen)

I denne dokumentaren beskrives smelteprosessen og livet ved smeltehyttene, og vi blir med på en tur land og strand rundt for å finne bygningsdeler og inventar fra de tre kirkene. Blant annet får vi se hvor Grutseter kirke er, og hva den er blitt brukt til etter at den ble revet og fjernet fra Nyplassen.Videodokumentaren vises i Orkla Industrimuseums lokaler på Løkken Verk 30. november kl 18:00 og 20:00 og 1. desember kl 18:00. Videoen selges i Orkla Industrimuseums museumsbutikk.


Annonser


Medlemmer