Ny sesong på Thamshavnbanen

 

Thamshavnbanens folk er i innspurten mot en ny sesong med tog på den gamle banen - i år med nytt lokomotiv.


19.04.2012 -

Det nærmer seg vår selv med snø i lufta, og arbeidet på Thamshavnbanen er hektisk for å komme i mål til sesongstart. Arbeidet på sporet har så vidt begynt, men på verkstedet er alle sammen i full gang med innspurten for å få lokomotiv nr 1 fra 1950 i stand. En av årets nyheter på Orkla Industrimuseum er at lokomotiv nr 1 skal være driftslok på Thamshavnbanen.

Lokomotiv nr 1

Det ble i slutten av 1945 bestilt nye lok fra NEBB. Skabo Jernbanevognfabrik sto som underleverandør for den mekaniske del. Lok 1II, et kistoglok, ble konstruert som et boogielok med vekt og ytelse omtrent som ASEA- lokene 7 og 8, fra 1918, som var skadet etter krigen. Dette loket viste seg ikke så driftssikkert som ASEA-lokene, og spesielt oppsto det problemer vinterstid da loket hadde lett for å slire. Her var ASEA-lokene overlegne med sin stangdrift. Lok 1II ble derfor brukt minst mulig vinterstid, og fikk snart navnet "Sommerloket". Loket ble derfor malt i en lysegrønn farge i motsetning til de andre el.lokene som er blå. Lokomotivet var i drift fram til 1974, og har i mange år vært på verksted for restaurering og blir klart til sesongen 2012.

Det vil være første gang at dette lokomotivet går i museumstogene på Thamshavnbanen og vi er alle spente på hvordan lokomtivet vil oppføre seg når det skal settes i drift.

Arbeidet på verkstedet i full sving

Verkstedet startet siste del av arbeidet på lokomotivet høsten 2011. Da var det allerede bestemt at lokomotiv nummer 1 skulle være driftslokomotiv sesongen 2012. Arbeidet har gått sin gang hele vinteren, og nå når det er en måned igjen, er det kanskje vanskelig å tro at lokomotivet skal prøvekjøres 18. mai. Inne i førerrommene og motorrommet klargjøres det nå for å begynne å montere alle delene som ligger ferdig eller som er i arbeid. Det gjenstår noe pussing og maling som skal være ferdig i uke 16. Det ferdigstilles deler hele tiden som ligger klar til montering. Pussing, sandblåsing, lakkering og montering skjer i forskjellige deler av verkstedet. Arbeidet ledes av Atle Bergkvist og utføres av både egne ansatte i Orkla Industrimuseum, frivillige i Thamshavnbanens Venner og av innleide firmaer. – Med så mye som skal ferdigstilles samtidig er det nødvendig å ha gode planer, sier Atle Bergkvist.

Samtidig som loket ferdigstilles skal også alt annet materiell på jernbanen gjennomgås før det settes i drift for sesongen. – Det er hektisk, men vi er i rute, sier Atle Bergkvist.

maskinrom

Sen sesongstart

Det blir en senere sesongstart på Thamshavnbanen i år enn tidligere. 1. juni skal de første persontogene gå og 3. juni inviterer Orkla Industrimuseum til BAMSETOG på Thamshavnbanen. – Det er for å ha litt ekstra tid vi utsetter sesongstarten, sier John Arnt Holmen. - Som regel har de første chartertogene gått i midten av mai, men vi trenger litt tid til testkjøring av det "nye" lokomotivet og har derfor utsatt sesongstarten til 1. juni. – Vi har dessverre måtte si nei til en del som ønsker å kjøre tog allerede i mai, men de fleste har heller utsatt besøket til senere i sesongen enn å kansellere planene sine, fortsetter Holmen. – Det blir spennende å sette i drift lok 1, og vi håper at alt går etter de planer som er lagt. Allerede i uke 23 har vi invitert barnehager og barneskoler til egne dager og har fått mange tilbakemeldinger om at det er barn som gleder seg til dette.

Det kommer inn bestillinger til ekstraturer og bestilling for grupper i rutetog hele tiden og det ser ut til at det skal bli en travel sesong både på Thamshavnbanen og ellers ved Orkla Industrimuseum.

 

(Red.: Anne Mari Svinsaas)

Annonser


Medlemmer