Slektsforskning 

Margit Løkstad Berg, Magnar og Åse Smehagen øver på gotisk skrift 

DIS Trollheimen er ei lokalgruppe under DIS Sør-Trøndelag, som driver med slektsforskning. Til høsten er det 4 år siden gruppa oppstod og stammen består av 12-15 ivrige søkere etter slektninger. Gruppas leder Magne Granhaug er en drivandes formann blir vi fortalt. Møtene holdes en gang pr. mnd., annenhver gang på Berkåk og som denne gang på Å. 

17.03.2008 -
Kategori: Arkiv

DIS står for data i slektsforskning. Innledning på kveldens treff var et møte med jazz-trompetist Chet Baker på storskjerm. Vi får høre at hans bestemor, Randi Iversdatter var 2 år gammel da hun emigrerte til Amerika fra Toset. Vi fikk se hele 63 sider med slekt, flere i rommet kom med uttrop; ”der e navnet mett!”. Det ble liv i salen da de fant mange kjente navn fra Meldal og Rennebu i sleks-tavla etter Randi Iversdatter. Vår egen Jan Garbarek var også i slektstavla. Ikke vanskelig for en utenforstående å forstå at dette er spennende stoff!

Gruppa har tidligere hatt kurs i søking på nett, fotobehandling, gotisk skrift, og kvelden ga tid for oppfrisking av disse kronglete bokstavene. Deltakerne syntes det var fint å være i ei gruppe, ”da kan vi hjelpes åt”, var det enighet om. Flere tema har de tatt opp, bl.a. om heksa Lisbeth Nypan fra Leinstrand. Hun var den siste som ble brent på bål her i Norge.

Margit Løkstad Berg har vært med i denne gruppa siden starten, men har drevet med slektsforskning i 30 år. Hun er inn på PC´en hver dag og leter etter slekt. Det er mange grener å følge opp, og lengst bakover i tid har hun kommet på 1600-tallet.

Kirkebøker fra Rennebu og Meldal er lest og skrevet av, og blitt lagt inn på internett; www.digitalarkivet.uib.no.

Medlemmer av DIS Trollheimen har stått for den store jobben med å fotografere alle gravsteiner i de 3 nevnte kommuner. De er lagt inn og er søkbare på nettet, og de har gitt ut CD´er med avfotografering av originale kilder som kirkebøker, skifteprotokoller og folketellinger fra Rennebu og Meldal. Mer om dette leser du på deres egen nettside; 123hjemmeside.dk/distroll. Som avslutning på sesongen har de hver sommer et treff med grilling og sosialt samvær. Det har foregått ved Jutulstuggu, Resvatnet og Tverrdal grendahus, som er en gammel gård. De har ikke noe medlemskap, er du interessert i slekt, så møt gjerne opp!


 

 

Margit Løkstad Berg, Magnar og Åse Smehagen øver på gotisk skrift Margit Løkstad Berg, Magnar og Åse Smehagen øver på gotisk skrift 

En drivandes leder Magne Granhaug styrer datamaskinen En drivandes leder Magne Granhaug styrer datamaskinen 

Annonser


Medlemmer