Snart offisiell åpning 

Museumsbestyrer Bjørn Tokle sitter godt  

Sesongen har startet for Thamshavnbanen. Det er 100 år siden banen åpnet i år, og det har vært mye arbeid for å få satt i stand alt til dette jubileet. Første turen i år gikk i dag kl 08:50, med en gruppe cruiseturister fra Tyskland (ca 120 stk.) 

14.05.2008 -
Kategori: Arkiv

Nå var det derimot vår tur, og vi fikk reise med 1.klasse. På turen fortalte Bjørn Tokle historien om toget, og om restaureringen av togsettet. De tre vognene stammer fra helt tilbake til starten i 1908. Selve 1.klassekupeen gikk frem til 1949, da den ble nedgradert til 3.klasse. Det er dype plysjseter og mahognibord i kupeen. Lampene i taket er rekonstruert og laget i Danmark, mens den pregede tapetet kommer fra USA. Alt for at det skal være så identisk som mulig. Ellers er arbeidene gjort av lokale firma. Jobben startet i 2005, og hele 28 millioner er lagt ned i arbeidet, som har strukket seg over disse 4 årene. Bare dette togsettet, bestående av tre 3. klassekupeer og en i 1.klasse, har kostet 3 mill. kroner. Av disse er ½ mill. brukt i 1.klassekupeen.
Men ikke bare på togene er det brukt penger. Spor og ledningsnettet er rustet opp. På Bårdshaug har det kommet et nytt stasjonsbygg. Dette vil ha offisiell åpning den 1. juni. På Svorkmo har de restaurert både stasjonsbygg, vognhus og pakkhuset. ”Det er viktig å ta vare på det gamle”, sier Bjørn, så her har de byttet ut endel av det ødelagte treverket, og bøtet på det gamle. Grunnmuren var sprukket, så den er også blitt ny. Det er viktig at dette skal holde i nye 100 år. Det har også gått penger til å oppbevare disse skjønnhetene vi reiser med. I vognhallen på Løkken er det både isolert og installert sprinkelanlegg , slik at togene kan stå både varmt, klimariktig og brannsikkert, fotalte Bjørn.
Den offisielle åpningen for 100-års jubileet er den 7. juni. H. M. Kong Harald kommer ikke denne gangen, slik hans bestefar H.M. Kong Haakon gjorde den gang, men Bjørn håper folk uansett strømmer på for å delta i begivenheten. Og vil du oppleve historisk sus på 1.klasse, så får du det for en liten ekstra penge.

>i>Ingvild 

Museumsbestyrer Bjørn Tokle sitter godt  Museumsbestyrer Bjørn Tokle sitter godt  

Klar til avgang Klar til avgang 

På tur til Svorkmo  På tur til Svorkmo  

Fine detaljer  Fine detaljer  

Lokfører  Lokfører  

Stilling ledig
Hva skjer

Se flere…


Annonser

Annonser


Medlemmer