Syk av flåtten  

 

Selv om flåtten er liten, kan skadene bli store. Den varierer i størrelse fra 1 mm til 25 mm lang, og vil noen ganger være vanskelig å oppdage. Den henger i det høye gresset og i buskene. Når byttet passerer slipper den seg ned og fester seg. Etter endt måltid slipper flåtten seg ned i skogbunnen . Der vil den være til sulten melder seg igjen, eller for å legge egg som klekker igjen til neste vår.  

29.05.2008 -
Kategori: Arkiv

Det er i hovedsak skogflåtten eller skaubjørnene som den også kalles, vi trenger å bekymre oss for. Den kan bære med seg sykdommen Lyme Borreliose. Symptomer kan være influensalignende symptomer, feber, hodepine, muskel, ledd- og nakkesmerter, stiv nakke, hukommelses- og konsentrasjonsproblemer, trøtthetsbesvær, leddbetennelse, lammelse av ansiktsnerven, lette tilfeller av hjernehinnebetennelse og forskjellige utslett som kan ha langtrukkent forløp over flere måneder. Ubehandlet lyme borreliose kan måneder eller år etter bittet utvikle irreversible nerveskader eller kroniske leddforandringer med smerter og nedbryting av bein og brusk.


Hittil i år er det registrert 74 tilfeller av sykdommen. I fjor var antallet totalt 328 tilfeller og det er det høyeste antallet noen sinne. Økningen har vært jevn de siste 4-5 årene, men årsaken er uviss. Om det er økt antall tilfeller eller om det er flere nå som får riktig diagnose kan man ikke si. En ting er ihvertfall sikkert, ved kysten og der det er myr, kratt og bestander av hjort og rådyr, der vil du også finne flåtten. Men sommeren er ikke ødelagt av den grunn, for den trives ikke på en klipt plen i solsteiken.


Har du vært uheldig å få den på deg, er anbefalt prosedyre å, med negl eller pinsett, klype til over flåtten, forsiktig nær munnen (unngå å presse stoffer fra flåtten inn i såret), og deretter dreie flotten (retningen man dreier har ingen betydning, flåtten har ikke gjenger). Om munndeler sitter igjen i såret, spiller dette mindre rolle. Sårsalve anbefales. Det finnes også tabeletter som kan hjelpe motvirkende mot infeksjoner,og disse fåes hos legen. Bittet vil uansett gi en rød hevelse. Hvis det i løpet av 3–30 dager avtegnes en tydelig ring rundt såret eller ringformet utslett, har man antakeligvis blitt smittet og må behandles umiddelbart.

Flått har ofte hardt skall og er særdeles robust mot forsøk på å avlive den. Forsøk på å kvele flåtten (med gift, vann eller neglelakk) slik at den slipper taket, vil neppe føre fram, ettersom flåtten normalt ikke puster mer enn to-tre ganger i minuttet. Som regel vil slike tiltak forsinke fjerning av flåtten, og dermed virke mot sin hensikt. Bruk av myggspray og hvitløkpulver antas å virke avvisende på flåtten.


 

 

Annonser


Medlemmer