Thamshavnbanens sesongstart blir forsinket

 

En pressemelding fra Orkla Industrimuseum forteller at Thamshavnbanens rutetog blir en måned forsinket i år.


01.06.2012 -

Første søndag i juni er som regel starten på rutetogene på Thamshavnbanen. Slik har det vært i mange år og det var planen vår i år også. I år må alle imidlertid vente en måneds tid før rutetogene kan gå. Når man skal pusse opp gammelt jernbanemateriell kan det oppstå forsinkelser og det gjorde det til gangs på Thamshavnbanen i år.

Arbeidet på verkstedet i full sving

- Selv med ekstra mannskap og bruk av overtid har det ikke lyktes å ferdigstille lokomotivet til rett tid og vi har nå besluttet å kansellere alle rutetog i juni, sier John Arnt Holmen ved Orkla Industrimuseum. Det kan oppstå mange slags utfordringer med gammelt jernbanemateriell som plukkes helt fra hverandre og som skal settes sammen igjen. Enkeltkomponenter skal sjekkes og monteres sammen igjen. Noe må erstattes og det er ikke alltid lett å finne reserverdeler til materiell som er 60 år gammelt og dette må nyproduseres. Arbeidet gjøres av verkstedpersonell på eget verksted og av frivillige i Thamshavnbanens Venner.

Selv om det så ut som om vi skulle rekke tidsfristene for en måned siden, har dette endret seg i løpet av mai. Vi har støtt på problemer i monteringsarbeidet og arbeidet er nå en måned forsinket. Det vil si at vi ikke har mulighet til å kjøre elektrisk lokomotiv på Thamshavnbanen før 1. juli.

- Vi vil etter hvert ha mulighet til å kjøre deler av strekningen med diesellokomotiv og vogner og dette gjør at vi kan kjøre de fleste charterturene mellom Svorkmo og Fannrem stasjoner. - Diesellokomotivet vi setter inn som erstatning ikke er så sterkt at vi kan kjøre mellom Svorkmo og Løkken Verk. Vi må også begrense strekningen noe, men vi går ut til alle som har bestilt turer med Thamshavnbanen og gir dem dette tilbudet.

Resten av museet er i full drift

Selv om vi må innstille alle rutetog på Thamshavnbanen, er sesongstarten på resten av Orkla Industrimuseum i full gang. Vi starter i Gammelgruva i helgen med omvisninger og nytt av året er skattejakt inne i Gammelgruva. Her kan barn i alle aldre være med å finne en gjemt skatt ved å løse noen oppgaver i den guidede rundturen. Utstillingene på Informasjonssenteret er åpne hver dag fra 1. juni og her presenteres bergverkshistorien og historien til Thamshavnbanen.

En annen nyhet av året er at vi hver lørdag vil teste fyrsetning i Steinparken etter omvisningene i Gammelgruva. Her kan alle som har vært med på omvisning også prøve seg som bergmenn. Først settes bål og fyres opp deretter tas hammer og bergsjern i bruk for å slå løs steinen som har sprukket fra bergveggen.

Alle åpningstider og presentasjon av tilbudet er å finne på www.oi.no. Her kommer også fortløpende nyheter om Thamshavnbanen.

maskinrom

Det er fremdeles mye monteringsarbeid igjen før lokomotiv nr 1 ved Thamshavnbanen kan prøvekjøres og etter hvert trekke museumstogene på den over 100 år gamle jernbanen.

skattejakt a

Inne i Gammelgruva kan du i år bli med på skattejakt. Det blir spennende for barn i alle aldre.

Annonser


Medlemmer