Verdt å se: Våttån - en merkestein

 

Dei gamle merkesteinane: Til det gamle vardestedet Våttån/Lossvåttån kan folk komme langs stier fra Kråkhaugen, Trongbakken, Brandåsen, Losgrenda og Midtskogen.


09.07.2013 - Anne Mari Svinsaas

De siste kjente vardevaktene bodde i ei stuggu i Gardsengdalen nedafor Våttå-kamben på Lo-sida. Våttån er et viktig og populært turmål sommer som vinter, noe de mange utskrevne Våttåbøkene er god dokumentasjon på.

"Og gjev det aldri må verta sagt at landet står utan vardevakt" står det hogd inn i berget under merkesteinen på Våttån. Selve steinen har også ei innskrift: "Steinen er reist til minne om fedrane våre som her stod vakt vakt om landet. 1945".

 029.jpg

Alle nye Våttå-folk blir overrasket over den vide utsikten som åpner seg når en kommer opp på selve Våttå-kamben. I sørvest kneiser den kjente profilen til Trollhetta og Rinnhatten, vi ser Snota og Neådalssnota, Raufjellet og naturligvis Resfjellet. De store myrområdene på Jungan. Så vandrer blikket videre mot Slettfjellet og Gjømshøgda, vi ser Orkdalsfjorden, Skaunakjølen, Gråkallen, Hølonda, Gauldalsfjella... før rundturen stopper ved Grefstadfjellet som virker så nært at en kan ta på det. Mellom Grefstadfjellet og Resfjellet slynger Orkladalen seg mellom grønne dalsider.

042.jpg

 

 039.jpg

Tekst og bilder: Anne Mari.

Annonser


Medlemmer