Vårens aller vakreste eventyr

 

I Skarålia er det så langt kommet vel 20 lam. Sjefs-lammepasser Marte Damli elsker jobben sin.


20.04.2012 -

Ei natt denne uka fikk ei søye problemer med å føde, noe som hender innimellom. Da var Marte der og hjalp til. 12-åringen grep resolutt inn og var inne i sauen og hentet ut tre velskapte lam.

- Det er vel en nokså uvanlig ting for ei 12 år gammel jente å gjøre?

- Nei, det er helt vanlig, det. Pappa og bestemor har lært meg hva jeg skal gjøre, sier Marte og løfter opp årets foreløpig eneste kopplam. Det nusselige dyret finner øyeblikkelig en snipp av Martes arbeidsdress å sutte på og vil gjerne ligge tett inntil halsen til matmora si.

Lamming

Denne sauen og de tre ungene kan takke matmor for at alt gikk bra da Marte hentet lammene ut av mora - tre fine lam som fryder seg over livet.

Martes småsøstre, Ane Orene (5 år) og Erika (3) liker også veldig godt å kose med kopplammet, og de er ivrige når de viser fram alle de fine, små lammene. Kopplammet prøver å sutte på Anes nese. Ane ler. Lam er morsomme, synes jentene.

Ane og Erika

De driver ikke så stort i Skarålia. Likevel blir det snart fullt i fjøset, for 50 voksne sauer skal nedkomme med godt over 100 lam før vårens vakreste eventyr er over for denne gangen. Både Marte, Ane Orene og Erika er opptatt av lamminga, og de gleder seg veldig til lammene skal ut om en måneds tid. Da blir det liv i leiren med sprettende lam overalt.

Men enn så lange er det travelt i fjøset. I helga har Marte frihelg, men til uka er det fullt kjør igjen med nattevåk, slik alle sauebønder har det i lammingstida. Sammen med bestemor Kitty er Marte ofte i fjøset om natta og trives med det. Og må hun hjelpe ei søye med lamminga igjen, så gjør hun det gjerne. En glemmer fort å være "fisefin" når det står om livet for lammene.

Marte Damli med lam

 

Tekst og bilder: Anne Mari Svinsaas

 

 

Annonser


Medlemmer